КОЛИКО ГОД СЕ ОСЕЋАЛИ УСАМЉЕНО, ИМАЈТЕ НА УМУ ДА ПОМОЋИ ИМА!

1. Уколико осећате неодложну потребу да наудите себи или сте већ започели реализацију, одмах позовите хитну помоћ (194) или полицију (192). Ако сте у могућности јавите се што пре у Ургентну психијатријску службу Клинике за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић” Вишеградска 26 или у ургентну (дежурну) службу најближе здравствене установе.

2. Позовите Националну СОС линију за превенцију самоубиства (0800/309-309, опција 1) где Вам едуковани професионалци из домена менталног здравља могу пружити тренутну помоћ и подршку, разумевање и саветодавни рад.

3. Јавите се Центру за ментално здравље Београд, адреса Теразије 3/III (тел: 011/3612-467 или 064/8652-520) сваког радног дана од 09.00 до 18.00 часова.

4. Јавите се што пре Вашем изабраном лекару, односно специјалисти психијатрије.

Ако Ви или неко Вама близак размишља о самоубиству – било као знак тренутне кризе или дугорочних проблема са менталним или физичким здрављем, свакодневни живот може представљати Вама или тој особи непремостиву препреку. Помисао да треба прегурати јоше један дан може се чинити неподношљивом. Од помоћи може бити фокусирање на садашњост, уместо на остатак живота.

ЗАБЛУДА је да особе које говоре о самоубиству исто ретко и изврше, као и да постављање питања о самоубиству може испровоцирати сам чин.

ИСТИНА је да су особе које су извршиле самоубиство обично давале неки наговештај или претходно упозорење. Постављање питања о самоубиству обично смањује напетост око ове теме, доприноси бољем разумевању и чак олакшању, што се ове тешке мисли могу са неким поделити.

БУДИТЕ:


СВОЈИ. Будите оно што јесте и ставите до знања суицидалној особи да бринете, да Вам је стало и да није сама. Праве речи су небитне, уколико Вам је искрено стало – довољно је да сте ту.
САОСЕЋАЈНИ. Емпатични, неосуђујући, стрпљиви, смирени, прихватајући. Покажите суицидалној особи да није погрешила што Вам се поверила.
СЛУШАЈТЕ. Дозволите суицидалној особи да се растерети туге, извентилира свој бес итд. Ма колико негативан садржај био, разговор о истом је добар прогностички знак.
ПОНУДИТЕ НАДУ. Подсетите суицидалну особу да је помоћ доступна и да Вам је њен живот важан.
СХВАТИТЕ СУИЦИДАЛНУ ОСОБУ ОЗБИЉНО. Не плашите се да је питате о мислима везаним за самоубиство,, пратећим осећањима, евентуалним плановима – нећете јој дати идеју, већ ћете јој показати да сте забринути, да је схватате озбиљно и да увек са Вама може да поприча о тегобама које је муче.

НЕМОЈТЕ:


ДА СЕ УБЕЂУЈЕТЕ. Избегавајте реченице као што су: “Имаш ти још много тога због чега би живео/ла”, “То ће много повредити твоју породицу” , “Гледај то са светлије стране” и сл.
ДА РЕАГУЈЕТЕ ИЗНЕНАЂЕНО, ШОКИРАНО ИЛИ УВРЕЂЕНО. Избегавајте да држите предавања о вредности живота или о томе како је самоубиство погрешна ствар која ништа неће решити.
ДА ОБЕЋАВАТЕ ПОВЕРЉИВОСТ. Одбијте да се заклињете да ћете чувати тајну. Живот је у питању и можда ћете морати да потражите професионалну помоћ како бисте тој особи сачували живот. Ако обећате поврљивост, можда ћете морати да прекршите обећање.